De betekenis van koelkast koken voor ons

Koelkast koken staat voor het koken van gerechten met ingrediënten die al in de koelkast liggen; ingrediënten die je over hebt van een reeds gemaakt recept of iets wat je een keer hebt gekocht en eigenlijk niet weet wat je er mee moet doen. Op deze manier kunnen wij creatief omgaan met verschillende producten, en dragen wij op onze manier bij aan minder voedselverspilling en zorgen we ervoor dat we afwisselend en gezond eten. Op deze manier sluit dit concept perfect aan op de denk- en werkwijze van The Green. Koelkast koken is anders dan koken volgens een recept, dat kan het soms wel wat uitdagender maken. Zo kan de kok vandaag een romige tomatensoep maken (volgens een recept) en de volgende keer een tomatengroente soep (met ingrediënten die nog in koelkast liggen of met overgebleven tomatensoep).

Omelet

Omeletje deluxe

Om hier een leuk voorbeeld van te geven (uiteraard niet dat we de deuren moesten sluiten vanwege Covid-19, maar om aan dit virus maar een positieve draai te geven); we hadden nog meer dan 160 eieren in huis en 4 pakken gepasteuriseerd eigeel, deze zouden allemaal “over de datum” gaan.  De eieren hebben we met de hand getikt en daarna de 4 pakken eigeel toegevoegd. De hele substantie gemengd tot een homogene (egale) massa. Na een blik in de koeling te hebben geworpen waren er nog verschillende ingrediënten die we nog in een omelet konden doen, zoals; verse kruiden, zongedroogde tomaten en geraspte kaas. En elk nadeel heeft zijn voordeel, want dit creëerde een mooie gelegenheid om ons cooking center (een multifunctioneel keukenapparaat) eens goed te gaan gebruiken. Er zijn veel verschillende omeletten ontstaan. Verschillende smaken en verschillende kleurschakeringen door de ingrediënten. Opgerold en geportioneerd netjes opgeborgen in de vriezer. Stickers erop met wat het is en tot wanneer te gebruiken. De eerste no-waste snack ligt klaar voor wanneer de deuren weer openen.

Tips en tricks

We kunnen ons goed voorstellen dat koelkast koken soms om enige ervaring vraagt, maar we hebben een paar simpele tips om je hierbij te helpen.

Tip 1: Zorg dat je koelkast is opgeruimd, zodat je altijd een goed overzicht hebt van de producten. Zorg ook dat je op de hoogte bent van houdbaarheidsdatums. De houdbaarheid is zeer belangrijk wanneer je streeft naar zero-waste.

Tip 2: Zorg dat je verschillende basisproducten altijd in huis hebt.

Tip 3: Begin je gerechten met een makkelijk basisrecepten en bekijk daarna wat je zou kunnen toevoegen uit je koelkast.

Tip 4: Online kan je handige websites gebruiken voor inspiratie. Solo Open Kitchen (https://www.solo.be/nl/) ontwikkelde een handige kooktool die je helpt om wat er nog in je koelkast ligt te gebruiken voor een heerlijke maaltijd. Het werkt heel simpel; kijken, intikken, recept kiezen en koken! Belangrijk is wel dat je alle ingrediënten een voor een invoert. Daarnaast kan je op https://www.keukenliefde.nl/ ook op ingrediënten zoeken.

Ik hoop dat wij je op deze manier een beetje heb kunnen helpen. Neem de tijd om net iets meer aandacht aan voeding te geven. Lekker genieten!

Groetjes van the Green Team

PS: deel al je leuke gerechten met #koelkastkoken #groenmetonsmee


Basis recept voor 1 omelet:

  • 3 eieren
  • ½ mespuntje zout
  • Snufje peper
  • Opioneel; een klein scheutje room toevoegen. (kookroom of ongeklopte slagroom zonder suiker).

Tip: Zorg ervoor dat je met het ‘tikken’ van de eieren geen stukjes schaal terecht laat komen in de eiermassa.

En als het toch gebeurd… kan je er met een staafmixer doorheen gaan, dan lossen ze wel op.