Tegenwoordig wordt er veel gewerkt in interactieve teams om een project uit te voeren. Vanuit deze teams worden ideeën met elkaar gedeeld om zo het beste resultaat te bereiken. Vaak zijn deze bijeenkomsten waar ideeën met elkaar gedeeld worden niet zo productief als men zou willen. Vaak loopt men op een bepaald punt vast wanneer dit gebeurd is het slim om een mind-map te gebruiken. Een mind-map is namelijk een visueel overzicht die ervoor zorgt dat gedachten weer op een rijtje kunnen worden gezet.

Waarom gebruik maken van een mind-map?

Een mind-map prikkelt de hersenen en laat beide hersenhelften met elkaar samenwerken. Kleuren en tekeningen hebben namelijk een effect op je creativiteit en het noteren van woorden activeert het analytisch vermogen. Deze effecten zorgen ervoor dat men dieper kan nadenken om tot nieuwe inzichten te komen. Een mind-map zorgt er voor dat hoofd- van bijzaken worden gescheiden, en kan letterlijk voor elk onderwerp gebruikt worden.

Hoe werkt een mind-map?

Het centrale thema wordt in het midden genoteerd, hieromheen worden onderwerpen die in relatie staan met het centrale thema genoteerd, dit kan aan de hand van woorden en/of afbeeldingen. Vanuit deze onderwerpen wordt weer verder gewerkt met sub-onderwerpen. Dit kan zolang men wil, zolang het maar in relatie staat met het centrale thema. Het is belangrijk dat er woorden gebruikt worden in plaats van zinnen, het menselijk brein denkt namelijk niet in zinnen.

Wat heb ik nodig tijdens een mind-map sessie?

Voor een mind-map is niet veel nodig. Een mind-map kan getekend worden op bijvoorbeeld een flipover of whiteboard. Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van verschillende kleuren stiften. Er kan onderscheid gemaakt worden in de sub onderwerpen door gebruik te maken van verschillende kleuren. Maak jij of iemand uit het team gebruik van een tabblad of laptop tijdens een vergadering? Geen probleem er zijn tal van apps en programma’s waar gebruik van gemaakt kan worden. Zo kun je gebruik maken van de Connected Mind app wanneer u gaat brainstormen of van de Imindmap app tijdens een creatieve bijeenkomst. Na een effectieve mind-map sessie zijn hoofd- en bij zaken van elkaar gescheiden, zijn alle gedachten weer op een rijtje gezet en is men tot nieuwe inzichten gekomen.


Leestip:

5 tips voor een groene vergadering