Mensen worden zich steeds meer bewust van het milieu. Biologisch eten wordt steeds populairder, er rijden meer elektrische auto’s en mensen gaan vaker flexwerken. Met het oog op milieuvervuiling geven wij je graag 5 tips zodat ook jij tijdens je vergadering rekening kunt houden met het milieu. Deze tips zijn niet alleen voordeliger voor het milieu maar hebben vaak ook nog eens financiële voordelen.

Tip 1: Papierloos vergaderen

Op jaarbasis wordt er heel wat papier gebruikt, zo ook tijdens een vergadering. Anno 2018 is dit helemaal niet meer nodig. Aantekeningen kunnen gemakkelijk digitaal gemaakt worden op een laptop of tablet. Tegenwoordig bestaan er vele vergader- en notuleerapps waarin aantekeningen gemaakt kunnen worden en makkelijk kunnen worden gedeeld.

Papierloos vergaderen is niet alleen beter voor het milieu, het heeft nog veel meer voordelen. Papierloos vergaderen werkt veel efficiënter. Iedereen heeft namelijk de juiste documenten ten alle tijden tot zijn of haar beschikking. Mocht je echt iets moeten printen, print het dan dubbelzijdig.

Tip 2: Maak gebruik van het openbaar vervoer

Op zoek naar een vergaderlocatie? Overweeg dan eens om een vergaderlocatie te kiezen die dicht bij een station ligt. Zo kunnen de deelnemers de auto inwisselen voor de trein. Dit bespaart op jaarbasis behoorlijk wat brandstofkosten. In samenwerking met de NS biedt The Green gereduceerde dagkaarten aan voor bijeenkomsten die in The Green plaatsvinden. Neem contact op voor meer informatie.

Tip 3: Apparatuur

Maakt je gebruik van bijvoorbeeld een laptop of tablet? Zet de helderheid van het scherm zo laag mogelijk, dit kan wel tot 40% aan energie besparen. Heb je een pauze tijdens je vergadering? Zet dan al je apparatuur op slaapstand, dit bespaart de nodige energie. Desktop, laptops en tablets zijn handige maar ook veelgebruikte apparaten. Mocht je binnenkort overwegen om een nieuw apparaat aan te schaffen? Houd dan rekening met het keurmerk. Hiermee kun je niet alleen besparen op onnodig energie verbruik maar ook in je portemonnee.

duurzaam-vergaderen

Heb je een pauze tijdens je vergadering? Zet dan al je apparatuur op slaapstand, dit bespaart de nodige energie.

Tip 4: Hergebruik

Zin in een 2e kop koffie? Of een extra ronde langs het lunchbuffet? Maak dan gebruik van dezelfde kop, glazen, borden en bestek. Hoe meer servies er gebruikt wordt, hoe meer energie dit kost. Door het hergebruiken van producten is de afwasmachine minder vaak nodig, hierdoor wordt er minder water en afwasmiddel verbruikt.

Tip 5: Een groene vergaderzaal

De inrichting van een vergaderzaal draagt niet alleen bij aan de sfeer maar kan ook goed zijn voor het milieu. Vraag tijdens het boeken van een zaal eens of er ook een zaal met natuurlijk ‘’groen’’ beschikbaar is. Zo kunnen de Pilea en de Blauwvaren namelijk schadelijke stoffen uit de lucht filteren en reguleren de luchtvochtigheid van de zaal. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat planten positief bijdragen aan de concentratie en productiviteit van de deelnemers.


Aan de hand van bovenstaande tips kan ook jij tijdens een vergadering een steentje bijdragen. Hiermee wordt niet alleen het milieu bespaard maar kan er ook enorm op kosten worden bespaard. Betrek je collega’s en zet samen doelstellingen om duurzamer te vergaderen. Samen bereik je namelijk meer dan alleen!


Leestip:

De kleur groen