Op 5 juni is het Wereld Milieu Dag, dit jaar staat deze dag in het teken van biodiversiteit.

Biodiversiteit is een parapluterm voor alle verschillende soorten die we op aarde hebben. De wereld kan niet zonder biodiversiteit. Onder deze soorten horen ook alle dier- en plantensoorten. Op dit moment zijn twee miljoen soorten bekend, waarvan 40.000 soorten binnen Nederland zijn aangetroffen. Zowel in Nederland, in Europa als wereldwijd is veel oorspronkelijke natuur verloren gegaan. Door drukfactoren zoals landgebruik en versnippering is de populatieomvang van inheemse soorten gedaald. Sommige soorten zijn zelfs helemaal verdwenen.

Biodiversiteit is belangrijker dan je misschien zou denken, want alleen door biodiversiteit hebben wij landbouw en meer dan veertig procent van de medicijnen tegen kanker komen voort uit de natuur. Daarnaast zorgt biodiversiteit voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. Het levert ook voedsel en grondstoffen voor huisvesting, kleding en brandstof. Deze natuurlijke hulpbronnen zorgen ervoor dat wij kunnen bestaan.

Wij hebben een een aantal handige tips hoe jij biodiversiteit kunt bevorderen:

  • Doe je boodschappen bewuster; Koop vooral biologisch en lokaal. Probeer daarnaast ook meer groente en fruit te kopen en minder dierlijke producten.

    Gewildgroei

    Gewildgroei tegel

  • Ga lekker de tuin in; haal de tegels uit je tuin en zet hem vol met vlinder- en bij vriendelijke planten / haal voor je deur een tegel uit de stoep en vervang hem door een living pavement tegel / creëer een hotspot voor bijen & andere insecten en zet een insectenhotel in je tuin.
  • Verminder je indirecte schade door middel van je koopgedrag; je hebt geen 20 paar schoenen nodig en ook niet jaarlijks een nieuwe telefoon. Als je nieuwe kleding nodig hebt, kies dan bijv. voor biokatoen. Probeer daarnaast ook minder toestellen met batterijen te kopen, deze bevatten zware metalen, zoals cadmium, kwik en lood.

Ook wij proberen de biodiversiteit te bevorderen door zoveel mogelijk lokaal producten in te kopen, klimaatneutraal vergaderen aan te bieden, een beperkt assortiment aan vlees aan te bieden, het uitgebreid scheiden van afval,

verse-muntthee-the-green-arnhem

Verse muntthee

zoveel mogelijk gebruik maken van het openbaar vervoer en dit ook te promoten bij onze gasten.

En daarnaast staan we ook als individu stil bij biodiversiteit: zo heeft Saviëlle bewust gekozen voor een groene tuin, eet Sharon geen vlees meer, komt Kiki steeds vaker op de fiets naar werk en Marleen komt met de trein in plaats van de auto.

Groen jij ook met ons mee en help je de biodiversiteit te vergroten?

Met groene groet,

The Green team