Sharon Kroesen – ‘Mijn ervaring als vegetariër’

Ik ben Sharon, nieuw lid van het Green Team bij The Green Meeting Center Arnhem. Ik ben sinds een half jaartje vegetarisch en deel graag mijn ervaring in de Week Zonder Vlees!

Mijn allereerste week als vegetariër verliep meteen voorspoedig, totdat ik dronken tegen een uur of 5 in de ochtend een döner bestelde en die binnen 10 seconden naar binnen werkte… Ik geloof dat vallen en opstaan erbij hoort en dus heb ik mezelf na die week herpakt. Ik eet nu af en toe nog een stukje vis als ik uit eten ga. Velen zullen dit hypocriet vinden, maar ik doe m’n best en dat is wat telt voor mij.

Dit is dan ook waarom ik zo’n voorstander ben van de “Week zonder Vlees”. Vooral omdat zij een flexitarisch eetpatroon willen promoten. Een flexitarisch eetpatroon houdt in dat vlees en vis worden afgewisseld met vegetarische of plantaardige gerechten. Er wordt niet van je verwacht dat je van 100 naar 0 springt. Maar stel dat je ervoor kiest om 1 week geen vlees te eten dan zou je al 130 liter water, 13.3 kg CO2 uitstoot én 770 gram dierenvlees besparen.

Mijn tips

Mijn tip voor de eerste week is om het vooral niet te moeilijk te maken. Zoek bijvoorbeeld voordat je start alvast 7 makkelijke gerechten op, zodat je niet op het laatste moment nog iets moet bedenken na een lange werkdag. Leuke vegetarische recepten zijn tegenwoordig overal te vinden, zowel online als offline. Enkele voorbeelden zijn dehippevegetarier.nl, weekzondervlees.nl en lekkerensimpel.com. Mijn persoonlijke aanrader? Thaise gele groentecurry! Na een half jaar studeren in Azië mag je mij ’s nachts wakker maken voor dit gerecht.

Ik las in het artikel ‘The Voice of Food Choices’ dat de groei in vegetariërs en veganisten gepaard gaat met de groei in de beschikbare producten voor deze doelgroep. Een voorbeeld hiervan zijn documentaires en films die deze levensstijl stimuleren en zorgen voor bewustwording. Daarnaast wordt aangegeven dat met name familie, school, media en muziek een belangrijke stimulerende factor zijn, waardoor deze levensstijl vol te houden is. Dus zorg dat je omgeving op de hoogte is en je kan ondersteunen.

Een week zonder vlees is toegankelijk voor iedereen, maar voorbereiding is de sleutel tot succes. Zorg voor kennis vooraf (via docu’s, films, boeken, artikelen of vrienden en familie) en een paar recepten als back-up. Én onthoudt… Vallen en opstaan hoort erbij.

Groen jij met mij mee? Heel veel succes en vergeet niet te genieten van alle heerlijke gerechten!

 Groene groet, Sharon