Examens gaan vaak gepaard met spanning. Ineens bent je niet meer zo zeker of alles wel goed zal gaan en wordt het denken steeds vaker overheerst door onzekerheid. In dit blog geven wij 5 tips voor tijdens de examenperiode zodat je vol vertrouwen en ontspannen het examen kunt gaan maken.

1. Creëer een opgeruimd bureau

Je hebt het vast wel eens gehoord ‘’een opgeruimd bureau zorgt voor een opgeruimd hoofd’’. Een bureau is namelijk vaak een verzamelplek met allemaal papieren en spullen. Zorg er daarom voor dat je bureau opgeruimd is, niet alleen tijdens het leren maar leg ook tijdens het examen niet teveel spullen op je tafel die kunnen namelijk zorgen voor afleiding. Hierdoor kun je je beter concentreren en kun je de dingen die je nodig hebt gemakkelijk vinden.

2. Zorg voor een goede planning om te leren

Maak per dag een planning met wat je precies wil gaan doen en wat je af wil hebben. Plan de belangrijkste onderwerpen in de ochtend, in de ochtend ben je namelijk het meest productief. Maar vergeet vooral ook niet om de pauzes in te plannen, het heeft namelijk geen zin om uren achter elkaar te blijven leren. Een planning zorgt niet alleen voor meer structuur, het werkt ook als motivatie.

3. Zorg dat u genoeg beweegt tijdens uw examenperiode

Beweging zorgt er niet alleen voor dat u ‘s nachts een goede nachtrust heeft maar heeft ook een positieve invloed op uw stemming én het verhoogt uw concentratievermogen. Ga daarom tussen het leren door even een half uur sporten of een wandeling maken zodat u daarna weer scherp bent om verder te leren.

4. Eten voor tijdens uw examen

Voeding heeft veel invloed op de gemoedstoestand. Zorg er daarom voor dat je glucose level op pijl is, je glucose level zorgt er namelijk voor dat je wakker en alert blijft. Eet daarom bijvoorbeeld een banaan, druiven of noten. Deze producten bevatten veel glucose, geven meer energie en zorgen er ook voor dat je gefocust en betrokken blijft tijdens het leren.

5. Drink genoeg water tijdens het examen

Zorg ervoor dat je tijdens het examen veel water drinkt. Water heeft namelijk veel invloed op je productiviteit, maakt je alert en zorgt ervoor dat je helder kunt nadenken.

En onthoud: een beetje spanning is niet erg, uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen het beste presteren wanneer men licht gespannen is. Een beetje spanning zorgt er namelijk voor dat je meer gefocust bent. Mocht je na deze tips nog steeds enorm last hebben van zenuwen probeer dan eens de witte/groene thee van Teastreet deze rustgevende thee verhoogd de concentratie. Daarnaast kun je tijdens een examen ook gebruik maken van onze stressballen, uit onderzoek is namelijk gebleken dat het ‘’friemelen’’ met de handen de concentratie bevordert.

Succes met je examen!